Možgansko valovanje ob smrti

Peter Kunc Blog Leave a Comment

Medtem, ko so zdravniki spremljali možgansko valovanje 87-letnega bolnika z epilepsijo, je ta doživel srčni napad in umrl.

Študija ni imela namena snemanja možganskih valov umirajočega človeka, je pa seveda ponudila edinstven vpogled v dogajanje ob smrti.

Zabeleženih je bilo približno 15 minut možganskih aktivnosti okrog trenutka, ko je srce prehenalo utripati. Zdravniki so se pri analizi osredotočili na ožje obdobje 30 sekund.

Ugotovili so gama valovanje, ki ga sicer povezujemo s sanjanjem, priklicem spomina in meditacijo. Ker je šlo za trenutke ob smrti, bi lahko “priklic spomina” pomenil tisto, čemur ponavadi rečemo, da “se mi je pred očmi odvrtelo celo življenje”.

Poleg tega ugotovitve kažejo, da možgani še vedno delujejo, tudi ko se je kri prenehala pretakati. To pomeni, da “neke aktivnosti” potekajo tudi še po smrti. Podobno so znanstveniki zaznali tudi že pri umirajočih podganah. Tokrat pa prvič pri umirajočiem človeku.

Kljub temu, da je šlo za bolnika z epilepsijo in da gre za en sam primer ter da bi bilo za resnejšo znanstveno analizo potreben večji vzorec, so ugotovitve vsekakor zanimive.

Izvorna novica v angleškem jeziku je na tej povezavi …

Ob tem pa se še spomnimo na glavne vrste možganskega valovanja:

delta (0,5 Hz - 4 Hz) - globok spanec
theta (4 Hz - 8 Hz) - spanje; stanje globoke sprostitve, dostopanje do nezavednega
alfa (8 Hz - 12 Hz) - stanje med spanjem in budnostjo; stanje umirjene zavesti
beta (12 Hz - 35 Hz) - aktivna in osredotočena zavest, ko razmišljamo, se sporazumevamo
gama (> 35 Hz) - učenje in predelovanje informacij; velika osredotočenost

Share this Post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.