Kontracepcijske tablete in rak jajčnikov

Peter Kunc Blog Leave a Comment

Pred kratkim sem na vikendu na terasi cvrl lignje. Da ne bi preveč pošprical okolice, sem pogrnil časopisni papir in kot ponavadi prebiral že zastarele novice. Mojo pozornost je pritegnil članek z udarnim naslovom: Kontracepcijske tablete zmanjšujejo smrtnost zaradi raka jajčnikov. V nadaljevanju je navedeno, da se je v 10 letih (od 2002 do 2012) smrtnost v EU zmanjšala za 10%, v ZDA za 16%, v Avstraliji in Novi Zelandiji pa za 12%. Razlog naj bi bil “v glavnem zaradi povečane uporabe kontracepcijskih tablet”. Hm … Verjamem, da so z raziskavo prišli do takih ugotovitev. Vendar pa v članku ni nič govora o drugem pomembnem vidiku, pravzaprav najpomembnejšem: o povezavi psihičnih vzrokov s fizično posledico, to je boleznijo.

Louise Hay (1) pri raku pravi, da gre za globoko rano in kot možne vzroke navaja dolgotrajno zamero; da osebo razjeda globoka skrivnost ali žalost ali da goji sovraštvo. Vianna Stibal (2) pri tej vrsti raka opozarja na čustvene težave v odnosih z možem, materjo in očetom, na nezaupanje in občutek krivde.

Kaj pa če se je z uporabo tabletke spremenil tudi odnos žensk do spolnih odnosov, da se je to odrazilo v kakovosti odnosov in da je s tem odpadel vzrok za bolezen?!

(1) Louise L. Hay: Telo je tvoje
(2) Vianna Stibal: Disease & Disorder

Share this Post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.