Vrhunski nauk znane športne zgodbe

Peter Kunc Blog Leave a Comment

Poznate Petra Prevca?
Veste, da je nedavno končal svojo kariero smučarskega skakalca?
Ste slišali, da je v zadnjem mesecu in pol, odkar je naznanil konec svoje kariere, skakal izrazito bolje kot v preteklih letih?

Le zakaj?!

Njegov oče je rekel: “Zagotovo so mu s tem padla bremena z ramen, zato je zdaj veliko lažje. Veliko lažje skače in veliko dlje skače.”1

Najbrž res. A to nas vsekakor vodi k vprašanju, katera so ta bremena in od kdaj so.

Malce sem se poigral s Petrovimi dosežki – uvrstitvami na tekmah svetovnega pokala, svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah (od sezone 2014/2015 do danes) – in narisal graf na zgornji sliki. Da se razumemo, čim nižje je krivulja na grafu, tem boljša je bila njegova uvrstitev.

Poglejte začetek grafa in še posebej spremembo po zmagoviti sezoni 2015/2016. Kaj se je takrat zgodilo?

Pravega odgovora seveda nimam. Lahko zgolj ugibam. Ampak to ugibanje je “na trdnih temeljih” – na osnovi zanimive Petrove2 izjave iz julija 2016, torej nekaj mesecev po končani sezoni: “Nekateri ljudje so se začeli do mene vesti, kot da sem njihova last. Zato do njih nisem mogel biti več prijazen. Na trenutke se že počutim skoraj kakor opica v kletki, ki jo vsi fotografirajo, ali kot mucek, ki ga – ko se skoti – vsi vlečejo po rokah. Določeni ljudje so se začeli res grdo obnašati, zato so se mi kar zamerili, otroci pa ne znajo več reči ne prosim ne hvala.”

Torej naj ugibam še “na glas”. Kaj pa če nezavedno ni več želel doživljati tistega, o čemer je govoril v svoji izjavi? Mu je ves ta cirkus okrog njega postal preveliko breme in se je to odrazilo na njegovih skokih?

In kaj, če se podobno dogaja tudi nam? Da se nam nekaj nezavedno upira in da se ta naš odpor odraža v našem ljubezenskem odnosu, v odnosu do staršev in otrok, v službi ali poslu ...?

Zagotavljam vam, da je odgovor en velik "DA". Zanesljivo!

1) https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/popkultura/druzabno/bozidar-prevc-vesel-sem-da-otrok-slava-in-denar-nista-prevzela-da-ostajajo-na-realnih-tleh/702186

2) http://www.rtvslo.si/sport/citat-za-prebrat/peter-prevc/383746

Share this Post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.